ČLANEK OBJAVLJEN V REVIJI UTRINKI, NOVEMBER 2021

Na terapijah o jezi spregovorili predvsem moški

Danes je čas, ko je pomembno, da smo drug do drugega strpni bolj kot kdajkoli prej. Svet se obrača v nepričakovano smer, kjer se nestrpnost in razlike med ljudmi večajo, namesto, da bi se širil mir, razlike pa zmanjševale. Marsikdo je v te času prišel do kakšnega novega spoznanja, morda poglobil vero, odpustil, začel delati na sebi, si poiskal pomoč…

Pri svojem delu na terapijah sem pričakovala, da bodo v zadnjem obdobju predvsem ženske iskale pomoč, morda mamice, glede na to, da je šola na daljavo terjale kar nekaj sivih las. Pa je bilo ravno obratno, največkrat so spregovorili ravno moški, kjer je bilo ključno vprašanje, kako izboljšati komunikacijo v odnosih in kako obvladati svojo jezo. Iskrene čestitke vsem, ki ste zbrali pogum in si priznali, da tako ne gre več naprej in da se vrtite v začaranem krogu. Ko si priznamo težavo, pravijo, je že skoraj pol rešenega.

Jeza je čustvo, katerega je treba primerno predelati, da je ne potlačimo in izbruhne še bolj – ponavadi v najbolj ključnih trenutkih. In pomemben je trenutek odločitve, ko si globoko v sebi zadamo, da smo pripravljeni obvladati svojo jezo ne glede na karkoli. Po pohorsko bi rekli: »Dost mam tega, da mi dekl dvigne!« Prav jeza in sovraštvo pa sta povezani najbolj s psihičnimi in telesnimi boleznimi, zato je toliko bolj pomembno, da to začnemo pravilno izražati že pri otrocih. Družabna igra »Človek ne jezi se!« bi se morala preimenovati v »Človek jezi se!« – saj z jezo samo po sebi nič ni narobe, če jo izrazimo na primeren način. In prav je, da se otroci pri tej igri jezijo. Saj komu pa je »fajn«, če imaš zadnjo figuro pred hiško in te nekdo vrže iz igre!?

»Jezo doživljamo takrat, kadar ocenimo, da nekdo ali nekaj neupravičeno ogroža naše pomembne cilje, želje ali vrednote, npr. kadar smo ovirani pri doseganju čustev (Milivojević).« Po domače povedano, je čustvo, za katerega je značilen nasprotni pol do nekoga ali nečesa, za kar menite, da vam je namerno naredil narobe.

Jeza je lahko dobra stvar. Lahko vam da način, da na primer izrazite negativne občutke ali vas motivira, da najdete rešitve za težave. Toda pretirana jeza lahko povzroči težave. Zvišan krvni tlak in druge fizične spremembe, povezane z jezo, otežujejo razumno razmišljanje in škodujejo vašemu fizičnemu in duševnemu zdravju (Prirejeno po Psihološki enciklopediji).

V kolikor ste do sedaj sami poskušali obvladati svojo jezo, pa je bilo neuspešno, ali se soočate s kakšnimi drugimi izzivi, pa ne veste, kako naprej, ste dobrodošli, da mi pišete. Morda bi radi svoj boj, bitko ali zmago delili še s kom. Vesela bom vsakršnega vašega odziva ali vprašanja.

Izvajamo tudi terapijo, kjer vam pomagamo prepoznati vzroke vaše jeze in skupaj predelamo rešitve za vaše izzive. Lahko mi o tem, kako vi rešujete (ali pa ne) svojo jezo, pišete tudi na email: info@potpreobrazbe.si . Pomembno je, da se ODLOČIMO, da tako ne gre več naprej in naredimo prvi korak. Potem je naprej vse lažje.

Konec leta je pred nami, čas, ko je še posebej pomembno, da si zastavimo jasne cilje in naredimo poglobljeno analizo, kar smo dosegli in kam bi v prihajajočem letu radi prišli. Morda želimo kaj opu3stiti ali kaj začeti na novo. Ni vam treba, da ste v tem sami.

Vse dobro vam želim.

Mojca