Iz tiskanih medijev – Utrinki, februar 2022

5 korakov, kako izpolniti svojo novoletno zaobljubo

Če ste trdno odločeni, da boste nekaj določenega spremenili, vam lahko ti predlogi pomagajo. Seveda gre za spremembe pri sebi, ne pri drugih. Velikokrat slišim, da ljudje v svojih odločitvah omenjajo druge »Želim si, da bi mož v tem letu prenehal piti …« ali »Želim si, da bo moj otrok takšen in takšen …«. Vse se začne pri nas samih. Ker je za nami leto 2021, je čas, da razmislite o svojem preteklem letu in pomislite, kaj želite doseči v tem letu. To je običajno razlog, da ljudje ustvarjajo novoletne zaobljube. Edina težava novoletnih odločitev je, da običajno izberemo cilj, ki vključuje spremembo navade ali izoblikovanje nove navade. Navado je zelo težko spremeniti. Ni pa nemogoče! Zato vam je uporaba kognitivno-vedenjske tehnike lahko v pomoč pri doseganju vaših ciljev.

5 KORAKOV, DA BOSTE LAHKO DOSEGLI IN OBDRŽALI SVOJE NOVOLETNE ZAOBLJUBE

1. REALNI CILJ

Preden sploh začnemo razpravljati o tem, kako lahko dosežete svoj cilj, morate dejansko ustvariti cilj. Najprej vzemite pisalo in papir za pisanje. Pomislite na preteklo leto in zapišite 5 stvari, za katere ste veseli, da ste jih dosegli ali spremenili v svojem življenju v tem letu. Nato zapišite 5 stvari, ki bi jih želeli, da bi lahko storili letos, ali stvari, ki ste jih naredili letos, a niste zadovoljni. Zdaj si oglejte svoje sezname. Ali je kaj pozitivnega, kar želite nadaljevati ali povečati? Je kaj negativnega, kar želite spremeniti? Če imate več odgovorov, želim, da obkrožite, katera je vaša prednostna naloga. Vprašajte se: »Kako realno je, da bom dosegel ta cilj in kakšna je moja časovnica?« Skupni cilj je na primer: “Želim shujšati”. Koliko teže želite izgubiti? Kdaj jo želite izgubiti? Kaj je vaš razlog, da želite shujšati? Ste to že poskusili in kaj je šlo narobe? Kaj je šlo prav?

Ko razberete pravi razlog, zakaj ste izbrali svoj cilj, ga želite narediti realističnega. Verjetno želite izbrati realen cilj in ga razčleniti. Kaj lahko realno dosežete v januarju? Mogoče bi bilo, če bi začeli spremljati svojo vadbo in jo povečali za en dan v tednu. Morda želite začeti spremljati svoj vnos vode in si zadati cilj piti več vsak dan. Morda si želite hrano kuhati sami, ne pa jesti toliko zunaj. Ti manjši cilji so veliko bolj realistični in merljivi v primerjavi z nejasno izjavo, da želite shujšati naslednje leto.

2. MISLI

Zdaj, ko smo skupaj določili novoletno zaobljubo, bo čas, da jo kmalu uresničimo. Začnete lahko danes, če želite. 1. januar je že za nami, ko večina ljudi začne z novoletno zaobljubo. Poglejmo še primer – še eno običajno novoletno zaobljubo: da si želimo najti novo službo. Morda boste v svoji glavi pretirano analizirali, v katero smer kariere želite iti, katero delovno mesto je pravo za vas, koliko denarja želite zaslužiti, ali ste dovolj dobri za to službo itd. Te misli in skrbi so neuporabne. Da, dobro je imeti predstavo o tem, na katera delovna mesta se želite prijaviti, in plačo, ki vam ustreza. Vendar vam nič ne koristi, da se obremenjujete s skrbmi, kot recimo delovno mesto, na katerega se še niste prijavili. Bolje je, da svoj življenjepis pošljete na katero koli delovno mesto, ki ustreza vašim minimalnim zahtevam. Potem, če vam ponudijo intervju in/ali delovno mesto, se lahko odločite za več delovnih mest. Ali ne bi bilo to super! Toda če skrbite, katera delovna mesta vam najbolj ustrezajo, je to izguba časa, saj čas preživljate samo v svoji glavi v skrbeh. In ni časa za pravo prijavo na delo.

3. ČUSTVA

Z izzivom in preusmeritvijo svojih misli vam KVT pomaga drugače čutiti te misli. Uporabimo novo skupno novoletno zaobljubo, da želimo sklepati nova prijateljstva. Morda imate misli, kaj če me nihče ne mara in kaj, če me zavrnejo. Kako bi se počutili zaradi te misli? Verjetno žalostno, tesnobno, jezno itd. Če pa vadite ponovno osredotočanje in izzivanje teh misli, lahko rečete, da ste v resnici ljudem všeč in se še niste izpostavili, da bi spoznali nove ljudi. Zakaj torej ne poskusite in vidite, kaj se bo zgodilo? V nasprotnem primeru vas skrbijo ti lažni prihodnji scenariji, ki jih ustvarjate v svoji glavi. Če vam uspe ponovno osredotočiti te misli, potem ko se vam naslednjič v glavi pojavi misel, kot je: »Kaj, če me nihče ne mara«, ne boste več žalostni ali občutili isto kot prej. Vedeli boste, da ta misel ni realistična in je le skrb. Ker vam ta misel nima velike teže, jo boste lahko odvrnili in se ne boste počutili tako močno prizadeti. Potem se boste počutili bolj samozavestno, da se boste izpostavili in začeli sklepati nova prijateljstva!

4. KVT POMAGA SPREMENITI VEDENJE

Bistvo uporabe KVT je na koncu spremeniti vedenje. Na splošno se želite v svojem življenju počutiti bolje in verjamete, da vas bo novoletna zaobljuba pripeljala tja. Če ste sledili vsem zgornjim korakom, pred tem pa ste si zadali trdna odločitev, bi se moralo vaše vedenje začeti spreminjati. Začeli boste izpolnjevati zastavljene cilje. Dokler jih ohranjate dosegljive in realne. Začeli boste hujšati, se prijavljati na delovna mesta in se družiti z novimi ljudmi.

5. NAPREJ! SAMO NAPREJ!

KVT lahko razumemo kot kratkoročni pristop k terapiji, pri katerem lahko v samo nekaj tednih opazite spremembo svojega vedenja. Najzahtevnejši del pa je, da ga nadaljujemo. Raziskovalci so ugotovili, da je za uradno spremembo navade potrebnih 21 dni. Prav tako vas želim spomniti, da napredek nikoli ni ravna linija. Dokler se pot na splošno dviguje, napredujete pozitivno. Iščite življenjsko spremembo, ki je trajnostna. Torej, ko imate zaostanek, takoj zatem nadaljujte proti svojemu cilju in pojdite naprej. To kaže, da resnično napredujete. (Vir: povzeto po A.theraphy)

Če želite nekaj odgovornosti s svojimi novoletnimi zaobljubami, da jih podelite z mano, in želite izvedeti več o KVT, mi lahko pišete na info@potpreobazbe.si ali obiščete www.potpreobrazbe.si, kjer je več podobnih vsebin za osebnostno rast.

Lahko mi preprosto napišete, kaj je vaša novoletna zaobljuba! Srečno in zdravo novo leto vam želim.

Besedilo: Mojca Rakovič, mag. psihosoc. pomoči

Foto: @fotka.tatjana photography